Omlet – pomysł na śniadanie.

Omlet to potrawa, którą przyrządza się z rozmąconych jajek oraz dodatku mleka i smaży na maśle, w głębokiej patelni, z uwagi na znaczne zwiększenie objętości.

W zależności od tego, na jakie śniadanie mamy ochotę lub dla kogo je przyrządzamy, można go przygotować na słono lub słodko. Ten rodzaj obróbki jajek, jest na pewno doskonałą propozycją innowacyjnego śniadania. Jest on najczęściej preferowany przez dzieci, a przy tym uzupełnia on zapotrzebowanie na białko. Dzieci bardzo lubią słodycze, można więc usmażyć go na głębokim maśle w formie biszkoptu, z dodatkiem cynamonu i klarownych na maśle, z dodatkiem miodu, gruszek.

Opcji podania jest wiele, wszystko zależy od preferencji, może to być także omlet posmarowany kremem orzechowym, czekoladą, może być posypany tylko cukrem pudrem albo posmarowany domowym dżemem. Każde dziecko z pewnością chętnie zje, takie śniadanie. Ten, w wersji, którą chętniej spożywają dorośli, przygotowujemy z dodatkiem ulubionych wędlin, sera, pieczarek z cebulką, szpinaku, suszonych pomidorów, który dodatkowo możemy podać z serkiem homogenizowanym, sosem czosnkowym, ziołami i świeżym szczypiorkiem. W restauracjach, możemy odnaleźć w karcie menu, w rozdziale śniadania, omlet w bardziej luksusowej wersji. Świętnie sprawdza się on bowiem z dodatkiem szparag, kawioru, kurek, szynki parmeńskiej, a nawet cukinią i krewetkami (omlet przepis).

Omlet jest tak uniwersalną potrawą, że każdy dodatek będzie do niego pasował, powstaje on bowiem na bazie jajek, szczypty soli, masła i mleka. Jego tajemnica dobrego smaku tkwi w świeżych produktach, zwłaszcza jajkach i puszystości. Interesującą formą omleta, jest ten, w wersji hiszpańskiej. Hiszpanie smażą swój omlet z dodatkiem ziemniaków,  to słynne Tortilla de patatas, gdzie używa się ugotowanych i podsmażonych ziemniaków do masy jajecznej. Omlet mimo swej prostoty, swoje początki miał już w starożytnym Rzymie i tak stopniowo docierał do Francji i innych krajów, nie omijając Polski i sięgając czasy króla Sobieskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *